Laddar...

Laddkontakter och -boxar

Laddkontakter 

Det finns olika standarder för laddningskontakter, lite som bensin och diesel. Därför är det skäl att kolla upp det innan man köper en laddbox. I korthet kan man säga att det finns en standard som vissa japanska bilar följer (Mode 3 Typ 1) och en som europeiska bilar följer (Mode 3 Typ 2). Motsvarande standarder för snabbladdning, alltså laddning som sker i publika snabbladdare, är Chademo för japanska bilar och CCS för europeiska bilar. Utöver det så hade bilmärket Tesla egen standard och egna snabbladdare, men kan använda Mode 3 Typ 2 och med hjälp av adapter även Chademo. Nyare Teslabilar kan använda CCS och Mode 3 Typ2.

I Europa måste man följa standarden Mode 3 Typ 2 och CCS när man bygger publika laddplatser, men man får även komplettera med andra standarder. Ofta finns laddmöjlighet för båda standarder vid snabbladdningsstationer, men CCS kommer att ta över helt längre fram. Vanliga hushållsuttag, även kallade Schuko, kan användas för tillfälliga laddningar på låga effekter (max 8 A).

Laddboxar 

För regelbunden laddning hemma rekommenderar vi att man installerar en laddbox, gärna med 3 fas anslutning. Laddboxar för elbilar är gjorda för att tåla långa laddtider och höga strömmar. De har även inbyggd säkerhet genom att den har kontakt med bilen som den får information ifrån. Om något fel uppstår under laddningen avbryts den. Det finns enkla varianter av laddboxar och mer avancerade boxar. 

De mer avancerade boxarna kan ha olika extra funktioner såsom att du kan koppla upp dig till boxen med mobiltelefonen, ha elmätning och känna av husets övriga elanvändning och anpassa laddeffekten därefter för att inte överbelasta säkringarna i huset. Installation ska göras av behörig elektriker.

Längst upp